Skötselråd

Läder:

Förvara din läderprodukt torrt och inte i ett för varmt utrymme. Torka noga bort rester av smuts och svett efter varje användning. Använd lädertvål anpassad för ändamålet och läderbalsam vid behov. Tänk dock på att inte överfetta lädret då det kan bli mättat och sömmarna kan lossna.

Om du sköter ditt läder rätt håller det länge!

Kristallpannband:

Hantera ditt pannband varsamt. Se till att taglet inte fastnar mellan stenarna till exempel när hästen kliar huvudet. Motböj ej pannbandet och kontrollera med jämna mellanrum att infattningen som omger varje sten håller sig stängd då tappade stenar inte är en giltig anledning till reklamation.

Pannband/nosgrimma med kedjelänk:

Hantera ditt pannband/nosgrimma varsamt, se till att taglet inte fastnar i kedjan till exempel när hästen kliar huvudet. Motböj ej pannbandet/nosgrimman och kontrollera med jämna mellanrum att länkarna håller sig förslutna.

Täcken:

Tvätta inte ditt täcke för ofta, prova istället att borsta och vädra det.

Innan tvätt, avlägsna så mycket smuts och hår som möjligt. Våra innetäcken bör tvättas i max 30 grader. Använd ej sköljmedel. Ylletäcken tvättas med anpassat tvättmedel.

Tänk på att ett täcke med kontrastfärger kan påverka den ljusare färgen vid tvätt.

Bett:

Tvätta alltid bort saliv och eventuella matrester från bettet efter varje gång det har använts. Vi rekommenderar att torka av vattnet på Sweet Ironbetten direkt efter sköljningen för att inte skynda på rostningsprocessen i onödan. Skulle det ha oxiderat mycket (vilket kan hända om det används sällan), torkar du bara av det även innan du tränsar hästen.

Längden anges i halv-centimeter och mäts mellan ringarna, medan tjockleken mäts ”på höjden” precis innanför ringarna.

Det är viktigt att bettet har rätt storlek och att det inte placeras för högt eller för lågt i hästens mun. Om du är osäker på vilken storlek din häst ska ha kan man mäta munnen genom att sätta in ett snöre eller pinne och göra märken precis utanför mungipan på vardera sida och sedan mäta det avståndet.

Bettringarna ska ligga an mot hästen utan att trycka. Bettet ska inte kunna ”glida” fram och tillbaka i hästens mun utan ligga så stilla i sidled som möjligt.

Var noga med att kontrollera att du valt rätt storlek och modell av bettet till din häst innan du provar då vi inte godtar byte av storlek eller retur av ett använt bett pga eventuella smittorisker.